" ORANG MUDA GENG KITA - JOM JOIN PAS '

Friday, January 25, 2008

Al Fatihah

Sunday, January 13, 2008


Alhamdulillah , sekitar jam 10.10 mlm ( 12. January . 08 / sabtu ) jenazah al Marhumah Azizah bt Mat Zin ( bonda kepada Ustaz Fadhil Mohd Noor bin Abdul Karim al Yamani ) selamat disemadikan di tanah perkuburan Islam Chini Timur.

Semoga Allah mencucuri rahmatNya ke atas al Marhumah dan menggolongkannya dikalangan hamba-hambaNya yang soleh .

Al Marhumah adalah antara muslimat yang gigih berjuang bersama gerakan Islam ini demi mendaulatkan syariat Allah swt. di bumi tercinta. Malah beliau juga sangat dikenali dikalangan masyarakat setempat dengan sikap ramah dan mudah mesranya.

Al Marhumah kembali ke rahmatillah di atas pangkuan anak lelakinya yang sulong Al Fadhil Ustaz Ariff ( bekas AJK DPP Kawasan Rompin ) sedang beliau menerima rawatan kecemasan di klinik yang berdekatan dengan tempat kejadian ( kemalangan ) sebelum dibawa ke Hospital Parit Buntar.

Al Marhumah dalam perjalanan pulang ke Kedah bersama anaknya ( ustaz Ariff ) dengan menaiki Bas Ekspres . Mereka singgah di sebuah Masjid berhampiran Bagan Serai untuk menunaikan solat subuh . Sejurus selesai solat subuh , al Marhumah kembali untuk menaiki Bas Ekspres bagi meneruskan perjalanan. Secara kebetulan beliau singgah di sebuah gerai untuk membeli kuih sebagai bekal sarapan pagi tersebut.

Sewaktu memilih kuih , al Marhumah teringat cermin matanya tertinggal di Masjid lantas beliau terus kembali ke Masjid untuk mengambil cermin matanya dan pada masa itulah datang sebuah kereta dan terus melanggar al Marhumah sehingga al marhumah yang masih dalam keadaan berwudhu' melambung ke udara dan jatuh dalam keadaan yang sangat parah. Sementara kereta tersebut terus memecut laju dan menghilangkan diri .

Al Marhumah yang mengalami pendarahan yang teruk dibahagian kepala , menghembuskan nafasnya yang terakhir sejam kemudian di klinik sebelum di bawa ke Hospital Parit Buntar untuk menjalani prosuder biasa .

Jenazah kemudiannya diuruskan serta dibawa pulang ke Felda Chini Timur dan sampai sekitar jam 6 petang.

Sewaktu insiden ini berlaku , saya berada di Pejabat Dewan Pemuda PAS Pusat sebagai persiapan untuk meeting bulanan pada jam 10 pagi sementara Ustaz Fadhil Noor pula sedang menyampaikan kuliah subuh di Ampang .

Kami berdua , sebaik sahaja menerima berita kemalangan tersebut , terus berkejar ke Parit Buntar , tetapi alhamdulillah tidak lama kemudian kami dapat berita bahawa jenazah telah dibenarkan untuk dibawa pulang ke Chini Timur ,
lalu kami patah balik dan menunggu mereka di hentian Genting Sempah .

Alhamdulillah , Kami bagi pihak keluarga mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat memudahkan urusan kami dan memberi sokongan kepada kami menghadapi saat seperti ini.

Terima kasih Dewan Pemuda PAS Perak , Parit Buntar dan semua yang hadhir menyempurnakan solat jenazah pada malam tersebut.

Kami adik beradik juga alhamdulilah , dapat membuat pembaharuan dalam keluarga dan masyarakat apabila majlis pengebumian yang biasanya berakhir dengan talqin tetapi kini formatnya ditukar secara perlahan - lahan tanpa menyentuh sentimen masyarakat dengan kami membahagikan majlis kepada tiga.

Pertama ialah Tazkirah dan ianya disampaikan oleh saya sendiri guna mengingatkan semua yang hadhir dan masih hidup agar membuat persiapan dan persediaan menghadapi satu peristiwa yang pasti akan dihadapi oleh setiap insan iaitu mati.

Kedua ialah Tahlil yang dipimpin oleh Ustaz Ariff dan ketiga majlis berakhir dengan doa dari Ustaz Fadhil Noor untuk memohon kesejahteraan buat al Marhumah dan semua muslimin dan muslimat yang bersama dengan perjuangan Islam ini.

Amin . Semoga Allah golongkan kita dalam golongan mereka yang yang soleh dan berjaya di dunia dan akhirat kelak .

No comments:

IKUT KAMI DISINI..